Hjälptext
Översikt
Detta verktyg är tänkt som ett stöd för att skapa en kursplan, med fokus på lärandemål.
I vänsterkanten finns inställningar. I mitten finns en textruta där du skriver eller klistrar in en kursplan. I högerkanten finns diverse utmatning från verktyget.
Verktyget är baserat på Blooms taxonomi för aktiva verb, där lärandemål klassificeras på sex nivåer. Förhoppningen är att det ska vara lättare för studenter att förstå vad de förväntas kunna efter genomgången kurs om kursplanen använder klassificerade verb, t.ex. "kunna redogöra för hur datorsystemets komponenter är uppbyggda", istället för mindre beskrivande formuleringar, t.ex. "ha kunskap om hur datorsystemets komponenter är uppbyggda".
Mer information om Blooms taxonomi finns nedan, under rubriken "Blooms taxonomi".
Verktyget använder en svensk översättning och utvidgning av en reviderad version av Blooms ursprungliga taxonomi. Vilka verb som hamnar på vilken nivå kan du se under "Alla klassificerbara verb" i högerkanten.
Vänsterkanten
Under "Info" kan du slå på och av olika sorters utmatning.
- Feedback är utmatning där verktyget rapporterar eventuella problem med att analysera kursplanen och föreslår ändringar. Exempel på feedback är rättstavningsförslag, verb som verktyget inte lyckades nivåklassificera, problem med att hitta lärandemål, o.dyl.
- Nivåklassade verb är en tabell med de verb verktyget hittade i lärandemålen och deras respektive nivå.
- Verbnivåer är en tabell som visar hur många verb av varje nivå verktyget hittade.
- Lärandemål är en lista som visar de delar av texten verktyget tror är lärandemål.
- Struktur visar hela kursplanen med lärandemål och verb markerade i olika färger.
- Jämförelser visar tabeller och diagram som jämför denna kursplan med medelvärden från olika grupper av kurser, t.ex. jämfört med grundkurser och avancerade kurser, eller jämfört med kurser med få högskolepoäng och kurser med många högskolepoäng.
- Klassificerbara verb är en lista på alla verb/verbuttryck verktyget känner till och använder för nivåklassificering. Du kan använda listan som referens för verb du kan använda i din kursplan om du vill att den ska gå att analysera automatiskt, eller som tips på verb som kanske mer specifikt beskriver vad du förväntar dig att en student ska kunna istället för mindre informativa uttryck som "förstå X" eller "ha kunskap om Y".
Under "Inställningar" kan du slå på och av valbara delar av analysen av kursplanen:
- Stavning slår på och av användning av automatisk rättstavning. Rättstavning prövas bara på ord där en stavningsändring skulle göra att en del av texten matchade ett verbuttryck som inte skulle ha matchat annars.
- Ignorera högre betyg innebär att de lärandemål verktyget tror är mål som bara behöver uppfyllas för högre betyg inte tas med i analysen.
Under "Egna verb" kan du lägga till egna verb och verbuttryck eller ändra klassificeringen av redan klassificerade verb. När rutan är tom visas ett par exempel på hur klassificeringen av verb förväntas skrivas. Mer information finns nedan under rubriken "Egna verb, regler".
Högerkanten
I rutan "Feedback" finns anmärkningar från analysen. Anmärkningar kan vara rättstavningsförslag, verb som inte kunde få en nivåklassificering, verb som har mer än en möjlig nivåklassificering, lärandemål som inte hade något nivåklassificerat verb, o.dyl.
I rutan "Nivåklassade verb" finns en tabell med de verb som hittades i lärandemålen som kunde nivåklassificeras. För varje verb visas texten i lärandemålet som matchades (under "Text"), den verbregel som användes (under "Verb"), och den nivå texten klassades som (under "Nivå").
I rutan "Verbnivåer" finns en tabell som visar hur många verb som hittades per nivå. Nivån med flest verb markeras i fetstil.
I rutan "Lärandemål" finns en tabell som visar de delar av texten som matchades som lärandemål.
I rutan "Struktur" visas hela texten, med lärandemål och nivåklassade verb markerade i färg. Lärandemål som matchades med olika regler för lärandemål visas med olika färg. Det är ofta lämpligt att alla lärandemål matchas med samma regel (och får samma färg), vilket betyder att det fanns en regel för hur lärandemål kan se ut som passade samtliga mål. Nivåklassade verb får färg baserat på den nivå de klassades som.
I rutan "Jämförelser" visas jämförelser med medelvärden för olika typer av kursplaner. En tabell visar hur många verb och hur många verb per nivå kurser med olika kursomfattningar (olika många högskolepoäng) har. Den grupp som ligger närmast din kurs markeras med fetstil (antal verb) eller klarare färger (distribution av verb på olika nivåer). Nästa tabell jämför kursen med grundkurser, avancerade kurser, och exjobbskurser. Den tredje tabellen jämför kursen med kurser från olika ämnesområden, t.ex. Naturvetenskap, Humaniora, Vård, m.m. Den sista tabellen jämför med kurser av olika kurstyper, t.ex. grundutbildning, vidareutbildning, uppdragsutbildning, osv.
I rutan "Alla klassificerbara verb" visas de regler verktyget känner till för att nivåklassificera verb. Du kan använda listan som referens för vilka verb som motsvarar vilken nivå, för att välja andra verb om du vill ersätta tvetydiga verb eller verb som inte fick någon klassificering, m.m. Om du vill ändra en klassificering eller lägga till fler verb kan du lägga till egna regler i rutan "Egna verb" i vänsterkanten.
Egna verb, regler
I rutan "Egna verb" kan du ange nya regler för hur verb nivåklassificeras. Nya regler för verb som verktyget redan känner till ersätter de gamla reglerna så du kan ändra klassificering av redan kända verb. Det går förstås också att lägga till nya verb.
När rutan är tom visas ett par exempel på hur regler kan se ut. Verktyget förväntar sig en regel per rad. Först på raden förväntas den nivå regeln klassificerar verb till, från 0 till 5. All text efter tecknet "#" betraktas som en kommentar, så all text från "#" till slutet av raden ignoreras.
Enkla regler: En regel kan vara endast ett verb, t.ex. "abstrahera". Om du anger verbet i grundform kommer även böjningsformer av verb att matchas (t.ex. "ha abstraherat"). Om du anger en annan böjningsform kommer bara den formen att matchas.
Regler med *: Tecknet "*" kan användas för att matcha allt möjligt. Det kan användas inuti ett ord, eller som ett helt ord. När stjärna används inuti ett ord matchas alla ord som matchar resten av ordet med eventuella extra bokstäver där "*" står. T.ex. matchar "*analys" både ordet "analys" och "principalkomponentsanalys".
När "*" står som ett eget ord matchar regeln så länge det går att matcha texten om "*" ersätter noll eller flera ord där "*" förekommer. T.ex. matchar "översätta * begrepp": "översätta begrepp" och "översätta enklare begrepp", och "översätta och tolka begrepp".
Regler med ordklassinformation o.dyl.: Regler kan också innehålla fält som matchar alla ord av en viss ordklass eller en fras av en viss typ m.m. För att matcha en fras eller ett ord någon viss egenskap används "<" och ">"
Ett exempel på en sådan regel är: beskriva <NP.sin.def> Fält med stora bokstäver refererar till fraser och små bokstäver refererar till ordklasser eller genskaper. "NP" betyder en nominalfras, "sin" betyder att frasen ska vara i singularis, och "def" att den ska vara i bestämd form.
Verktyget använder systemet Granska för att märka upp texten med fraser och ordklasser m.m. På följande sidor finns det lite information om: Granskas fraser, Granskas ordklasstaggning, lista med alla Granskas ordklasstaggar, en tydligare beskrivning av taggarnas betydelser (under "SUC-taggar och stiltaggar").
Blooms taxonomi
Blooms taxonomi är en klassificering för lärandemål. Lärandemål klassificeras på sex nivåer:
- Nivå 0, "Minnas", är lärandemål där studenten förväntas kunna hämta relevant information ur långtidsminnet. Exempel på verb som kan användas i lärandemål på denna nivå är: "lista", "känna igen", "återge".
- Nivå 1, "Förstå", är lärandemål där studenten förväntas kunna fastställa meningen eller budskapet i olika slags information. Exempelverb: "tolka", "sammanfatta", "förklara".
- Nivå 2, "Tillämpa", är lärandemål där studenten förväntas kunna använda kunskaper i en given situation. Exempelverb: "genomföra", "applicera".
- Nivå 3, "Analysera", är lärandemål där studenten förväntas kunna bryta ner information i dess beståndsdelar och identifiera hur dessa relaterar till varandra och till en generell struktur. Exempelverb: "särskilja", "organisera", "sortera".
- Nivå 4, "Utvärdera", är lärandemål där studenten förväntas kunna bedöma eller värdera utifrån kriterier. Exempelverb: "kontrollera", "kritisera".
- Nivå 5, "Skapa", är lärandemål där studenten förväntas kunna sätta samman mindre delar för att skapa något nytt, något sammanhängande eller en originell produkt. Exempelverb: "planera", "producera", "generera".
I rutan "Alla klassificerbara verb" till höger finns en lista på alla verb verktyget känner till. Där kan du se vilka verb som hamnar på vilken nivå, och verb med mer än en möjlig nivå är markerade som tvetydiga.
Om du tycker att något verb saknas som borde vara med kan du lägga till det under "Egna verb". Om du tycker att verbet borde vara användbart för alla användare kan du skicka in din regel som förslag till oss så att vi kan uppdatera de allmänna reglerna. För närvarande kan du skicka förslag via e-post till "jsh", snabel-a, "kth.se"